Table of Contents
Alla kan väl koka ägg, eller? Nejdå, att koka ägg är en relativt svår konst och hur länge ska man koka ägg råder det många meningar om. Som vanligt blir svaret … det beror på. De parametrar du ska ta in i beräkningen är framförallt äggets storlek och hur hårt du vill ha det. Sen tillkommer vattnet, spisens uppvärmning och värme och annat. Och slutligen, hur vill du ha ditt ägg? Så hur länge kokar man ägg?
Här får du en lista på hur länge man kokar ägg:
Litet ägg 50 gram eller mindre:
- Löskokt 6 minuter
- Mellankokt – 8 minuter
- Hårdkokt – 10 minuter
Medelstort ägg på cirka 60 gram:
- Löskokt 7 minuter
- Mellankokt – 9 minuter
- Hårdkokt – 11 minuter
Stort ägg över 70 gram:
- Löskokt 8 minuter
- Mellankokt – 10 minuter
- Hårdkokt – 12 minuter
Exakt hur länge ska man koka ett ägg?
Den frågan finns inget exakt svar på. Men med tiderna och storlekarna ovan och förkokt vatten är det svårt att misslyckas. För att koka ditt ägg följer du helt enkelt dessa 4 steg:
- Koka upp ditt vatten, tar olika lång tid på olika spisar och i olika kastruller.
- Sänk till medelvärme och lägg varsamt ner äggen så de inte spricker.
- Ta tid enligt tabellen ovan.
- Flytta kastrullen från spisen och spola äggen med kallvatten, låt dem stå och kylas i 2 minuter.
Hur länge ska man koka hårdkokta ägg?
Vanligast är att vi köper medelstora ägg i affärerna, och dessa väger alltså omkring 60 gram styck. Om du förkokt ditt vatten och varsamt lägger ner ägget i sjudande vatten, ska du låta det koka i 11 minuter för att bli hårdkokt. Känner du att det är för knepigt, så finns det speciella äggtimers, som du lägger i vattnet för att tydligt se om ditt ägg är löst, mellan eller hårt kokat. Lycka till!