Hem » Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

by Headbang
0 comment

Idag blir elbilen allt vanligare, och ännu vanligare kommer den att bli. Med elbilen har vi bättre chans att möta och dämpa de klimatförändringar som alltmer påverkar världen och vår vardag. Att köra med förbränningsmotor kommer snart att bli ett minne blott. 

Men att ställa om till elbil är en process som kommer att ta lite tid. Bland annat måste vi som privatpersoner försöka förstå hur eltankning fungerar, hur gör man, var tankar man och inte minst, vad kostar det egentligen?

Elbilen är billigare att köra!

Det är billigare att köra elbilen än en bensinbil. Enligt E.ons beräkningar 2022 är det ungefär 7 kr billigare per mil att köra på el jämfört med bensin. Det kan ge en betydande vinst om man kör bilen mycket. 

Hur mycket kostar det att ladda en elbil hemma?

Vi antar att vi betalar 1,5 kr per kWh. Vi ska ladda en liten till medelstor elbil på 50 kWh. Då får man kostnaden genom uträkningen 1,5 x 50 = 75 kr. Går elen upp till 2 kr per kWh blir priset istället 100 kr. 

Det kostar också en slant att montera in en laddbox i villan. Priset för den är runt 10 000 kr. Säg att vi tankar bilen i snitt varannan dag i 5 år. Det blir ungefär 913 tankningar. Sprider vi ut kostnaden för laddboxen över dessa 913 dagar får vi lägga på ungefär 11 kr per tankning.

Hur mycket kostar det att ladda bilen på stationer?

På en laddstation får man betala mellan 1,5 – 2 kr kWh. Priset beror lite på vilken laddstation man besöker, olika laddoperatörer har olika priser. Man kan också ladda bilen samtidigt som man äter, på till exempel McDonalds. Där kostar en laddning 2,5 kr per kWh. 

Hur mycket kostar det att ladda en elbil? Ibland ingenting! En del butiker lockar kunder med gratis laddning. Det gör bland annat Ica och Ikea. Här kan man ladda bilen medan man handlar. 

Eftersom erbjudanden skiftar med tiden kan det vara värt att dubbelkolla att gratiserbjudanden står kvar, men oavsett om det är gratis eller inte, kan man räkna med att hitta laddstolpar hos de flesta större butikskedjor och snabbmatsrestauranger. 

Hur mycket kostar det att ladda en elbil – det är billigare på natten!

Om man laddar bilen hemma kan det vara värt att betala timpris. Alltså ett avtal där man betalar för elen med det pris som gäller just då elen används. 

El är nämligen generellt billigare under natten. Med timpris kan man då se till att dra så mycket av sin hushållsel och laddel man kan under natten, och på så sätt spara in lite på sina energikostnader. 

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson