Hem » Tesla Y – familjens el-SUV

Tesla Y – familjens el-SUV

by Headbang
0 comment

Ingen har missat att Tesla är företaget som legat i framkant när det gäller omställningen till elbilar. Medan andra producenter skall ställa om produktionen från bränsledrivna fordon till el, startade Tesla från scratch, och har ett rejält försprång. Med Tesla model Y visar man att en elbil kan rymma mycket.

Quick facts om Tesla model Y

Vad?Elbil i SUV-format
Varför?Om du vill köra miljövänligt, men ändå få plats 
Kostar?Från 689 000 kronor
Prestanda?0-100 km/h på mellan 3,7-6,9 sekunder. Toppfart 217-250 km/h

Tesla model Y long range – svaret på räckvidd?

Under lång tid har akilleshälen för elbilar varit deras begränsade räckvidd. Att det därtill har varit ont om laddningsplatser har inte gjort saken bättre. Men nu är det ändring på detta. Med Tesla model Y long range, kommer man under optimala förhållanden hela 533 km, alltså drygt 50 mil.

Detta motsvarar ungefär sträckan Stockholm-Helsingborg, eller Hamburg och Frankfurt. 

Inte illa alls med andra ord. För hur många med lite bränsletörstande bilar tvingas inte in till pumpen på en sådan sträcka? Faktum är att de flesta med bilar som storleksmässigt och prestandamässigt kan mäta sig med Tesla model Y, hade tvingats stanna för att tanka, eller i vart fall lätta på gasen betänkligt för att nå fram på en tank. Tesla Model Y Preformance når nästan lika långt, ca 510 km.

Hur står sig Tesla model Y i test?

Hur klarar sig då en Tesla model Y i test? Länge har Tesla varit överlägsen i kategorin elbilar, men de sista åren börjar konkurrenterna sakta komma ikapp. De stora tyska bilproducenterna Audi, BMW och Mercedes hör till dem som tippas bli de största hoten på kort sikt, sett till traditionella biltillverkare. Men även om man jämför med fossildrivna fordon så är model Y av Tesla ett starkt kort. 

Med Tesla model Y sätter Tesla en ny standard för utrymmet i elbilar. Tesla model Y bagageutrymme, är till exempel mycket väl tilltaget. Sett till ekonomi är den också förmånlig. Tesla model Y har ett pris från 689 000 kronor, vilket är väl gångbart inte minst givet de låga kostnaderna för laddning i förhållande till bensin- eller dieselkostnaderna. Vi sätter också pris på Tesla model Y ur en ren miljöaspekt, allt annat vore generalfel.

Hur är model Y av Tesla i komfort och interiör?

Tesla model Y interiör är också något som talar för bilen. Med sin avskalade design tilltalar den många, inte minst de som har ansvaret för att hålla bilen ren invändigt. Tesla model Y har ett väl tilltaget baksäte och fem personer sitter bekvämt, trots att bagageutrymmet är fullastat. Med andra ord klarar en Tesla model Y ett klassiskt svenskt test i form av en skidresa, och det oavsett om man tänker Sälen/Åre eller vill bege sig till de österrikiska, italienska eller franska alperna. 

Bilen klarar skidor, utrustning och kläder, och ja, du har plats med några lådor gott vin på hemvägen också. Dessutom sitter ni bekvämt under resan allihop. I takt med att laddplatserna blir fler i både Sverige och Europa, minskar också risken att behöva stå och vänta länge på att ladda. Mycket talar för att du löser laddningen när du stannar för att äta eller sova.

Förmånsvärde Tesla Model Y samt ekonomi i stort

Som vi sett har Tesla Y ett bra pris, föga förvånande är även förmånsvärdet just förmånligt. Det är därför inte konstigt att många företagare och tjänstebilsförare väljer Tesla, då samlat pris på Tesla model Y är så lågt jämfört med andra bilar. Tidigare farhågor om att Tesla model Y här i Sverige skulle få problem med kylan vintertid har också kommit på skam än så länge. 

När vi dessutom får reda på att det går att beställa ett dragkrokspaket till och därmed få sin Tesla model Y med dragkrok försvinner nog många svenska bilisters sista skepticism. Dragkroken har nämligen en speciell status bland svenska bilförare. Inget annat land har så många bilar med dragkrok. Så summa summarum, Tesla model Y är en bil som både prestanda-, utrymmesmässigt och sett till ekonomi står sig väl mot konkurrenterna. Borde du inte svänga förbi närmsta Tesla-återförsäljare nästa gång det är dags att byta kärra?

Bäst med Tesla Model Y:

  • Bagageutrymme
  • Totala körekonomin
  • Long ranges fina räckvidd
  • Den går att få med dragkrok!

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson