Hem » De fem största filmerna genom tiderna – baserat på intäkter 

De fem största filmerna genom tiderna – baserat på intäkter 

by Headbang
0 comment

När man studerar topplistan över världens mest framgångsrika filmer genom tiderna, mätt i totala intäkter, blir det uppenbart att filmindustrin står i full blom. Den absoluta majoriteten av filmerna gick på bio efter 2010 och i den yttersta toppen är det bara klassikern Titanic som finns med från 1900-talet. Låt oss titta närmare på världens största filmer genom alla tider, baserat på de totala intäkterna sedan premiären. 

Det blir som sagt uppenbart att filmindustrin lever och frodas när man tittar närmare på listan över de mest intäktsbringande filmerna genom alla tider. De största succéerna har kommit den här sidan 2000-talet och många av filmerna på topplistan har bara några år på nacken. 

Samtidigt är det många som menar på att den generella samhällsutvecklingen snarare går åt ett annat håll, något som också ska påverka underhållningsindustrin. Människor vill ha snabbare, enklare och kortare distraktioner. Enligt den teorin skulle filmer och långa tv-serier snarare bli mindre populära, till förmån för korta klipp på sociala medier. Men så verkar alltså inte vara fallet. 

Med sin smartphone i fickan har människor tillgång till hela den digitala världen, med allt från casino online till sociala medier. Men trots att filmindustrin har fått konkurrens på underhållningsområdet tyder alltså mycket på att film fortfarande är ett synnerligen starkt medium som lockar många tittare. 

Låt oss nu titta närmare på listan över de mest framgångsrika och största filmerna genom alla tider baserat på de totala intäkterna. Om du vill läsa mer om filmerna kan du självklart besöka den populära filmdatabasen IMDb

Avatar (2009)

Avatar kom till biograferna 2009, och hypen kring filmen var enorm. Detta var i en era där 3D-teknologi och motion capture var en banbrytande teknik i världen och Avatar var filmen som satte den nya tekniken på världskartan. Filmen utspelar sig i en främmande värld som heter Pandora och blandade dramatik och kärleksdrama med spänning.

Men filmen var också en hyllning till naturen, och är en spegling av vår tid och hur människan inte tar hand om vår egen planet. Något som också träffade hårt i publiken på biograferna världen över.

Det var James Cameron som regisserade filmen. Samma regissör till filmen Titanic som också finns med på den här listan. Den drog totalt in 2,92 miljarder dollar världen över. Trots att det har gått 14 år sedan filmen släpptes ligger den fortfarande i topp när det kommer till intäkter.

Avengers: Endgame (2019)

Marvel har varit den största franchisen den senaste tiden och trumfat filmserier som James Bond, Spiderman och Batman. Idag finns det hur många filmer som helst som utspelar sig i Marvels universum, både innan och efter Avengers: Endgame. Men själva huvudhistorien, även kallad Infinity Saga, får ett slut i den här filmen.

Det hela började 2008 när Iron Man släpptes till biograferna. Efter det har det tagit 21 filmer innan vi når slutet i Avengers: Endgame. Filmens budget var rekordhög, och sägs att det kostat upp mot 400 miljoner dollar att producera. Men vad den kostade, fick den tillbaka flera gånger om i intäkter.

Även om Avengers: Endgame inte nådde upp i Avatars nivå drog den ändå in 2,31 miljarder dollar och gick in på andra plats på listan över filmer som har dragit in mest pengar någonsin. 

Avatar: The Way of Water (2022)

Inte nog med att Avatar har förstaplatsen på den här listan. James Cameron och hans team har även tagit hem tredjeplatsen med uppföljaren till blockbustern. Den här utspelar sig några år efter första filmen och vi får följa huvudskådespelarna till vattenriket på Pandora. 

Filmen blev inte lika hyllad som den första filmen, men gick det onekligen ändå väldigt bra för även den här filmen. Filmen drog in 2,31 miljarder dollar världen över och var väldigt nära att slå Avengers: Endgame och toppa listan tillsammans med första Avatar-filmen. 

Way of Water var väldigt dyr att producera och kostade upp till 460 miljoner dollar att skapa. Men Cameron var övertygad om att det skulle bli en succé och att investerarna skulle få tillbaka sina pengar. Han tippade att den skulle komma på tredje eller fjärde plats på den här listan. Något som han också hade helt rätt i. 

Titanic (1998)

James Cameron kunde inte nöja sig med två filmer på topp fem listan över de mest lönsamma filmerna genom historien. Han har faktiskt funnits med på topplistan ända sedan Titanic släpptes 2008. Cameron har alltså toppat den här listan i över 35 år med först Titanic och sedan Avatar.

Men det finns en stor anledning att den har dragit in så mycket pengar som den har gjort. Den har haft premiär två gånger. Första gången i 1998 men släpptes på nytt en gång till 2012 i 3D. Den drog totalt in 2,26 miljarder dollar efter att den släpptes på nytt.

Men vi alla kommer ihåg filmen som trollband miljontals människor världen över. Vi får välja med huvudkaraktärerna i ett fängslande kärleksdrama på Titanics ödesdigra resa över Atlanten. I filmen hittar vi stjärnor som Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. 

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

Sist ut på den här listan är den första Star Wars-filmen på 2000-talet. Det var minst sagt en efterlängtad film och redan innan den kom ut var den slutsåld på de flesta premiärer världen över. 

Disney hade köpt upp rättigheterna till filmerna genom att förvärva Lucasfilm. I The Force Awakens får vi följa Rey på hennes resa genom universum på jakt efter svar på sin bakgrund, samtidigt som hon märker att hon besitter förmågan att använda sig av kraften. I filmen dyker även gamla karaktärer som Han Solo och Chewbacca fram, vilket var en härlig överraskning för många fantastiska fans av filmen. 

Numera har det släppts många filmer efter The Force Awakens, men än så länge är det ingen som mäter sig med Disneys första film om Star Wars. Den drog in 2,07 miljarder dollar, och kom därmed in på topp fem-listan. För att jämföra med de två andra filmerna i samma trilogi drog The Last Jedi in 1,03 miljarder medan The Rise of Skywalker drog in 1,07 miljarder dollar.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson