Table of Contents
Om du är en småföretagare eller någon gång tänker att du ska starta bolag så kan det verka som att det finns en miljon saker som man behöver ha koll på. Bolag ska registreras, fakturor ska skrivas, skatter och avgifter ska betalas, lönsamhet kalkyleras och samtidigt ska man också faktiskt ha tid att driva bolaget.
Allt detta kan göra att man känner en enorm mängd stress när man precis har startat med sitt egenföretagande. Som du med säkerhet redan är väl medveten om så kan det ta flera år innan ens företag går med någon vinst, så ett företagslån kan göra det möjligt att genomföra saker som får företaget att växa. Det finns hur mycket saker som helst att hålla i huvudet och undersöka när man driver ett eget företag.
På grund av detta så kan det vara väldigt skönt att få en snabb genomgång kring vad företagslån är för någonting och hur det fungerar i praktiken. I den här texten kommer du att få några korta men nyttiga tips som är väl värda att ta med sig, oavsett om du funderar på att ta ett lån just nu eller någon gång i framtiden.
Hur ser räntan ut?
Företagslån och traditionella privatlån liknar till mångt och mycket varandra. Den största skillnaden är hur mycket man kan låna. Ett traditionellt privatlån (utan säkerhet) tenderar att vara på max 50 000 kronor, medans privatlån kan vara mycket högre än så.
Hur mycket man kan låna beror på företagets ekonomi och om företaget har en möjlighet att sätta upp en säkerhet eller inte. Räntan tenderar dock att landa på mellan 5 och 15%, beroende på en lång rad olika faktorer.
En av de största fördelarna med att teckna upp företaget på ett företagslån, förutom det uppenbara i att det öppnar upp helt nya möjligheter när man har ett större kapital, är att det separerar företagets ekonomi och privatekonomin. Som egenföretagare behöver man vara beredd på att skjuta till en ansenlig summa pengar själv, men det är väldigt skönt att inte själv stå som låntagare för pengar som är avsedda att användas av företaget.
Detta gör det enklare med pappersarbete och liknande, men det kan också hjälpa en i privatekonomin längre fram. Ens kreditvärdighet påverkas inte av att man ansöker om företagslån och samtidigt så blir det då lättare för en själv att längre fram i tiden ansöka om lån och bli beviljad.
Bank eller annan långivare?
Idag så finns det en lång rad olika långivare som man kan välja att vända sig till. Många väljer av förklarliga skäl att vända sig direkt till sin bank, men detta behöver inte vara det bästa valet. Idag så finns det gott om olika privata långivare som erbjuder företagslån. Därför är det viktigt att man gör en jämförelse.
Läs mer här för att se hur man hittar det bästa lånet
Dessvärre så finns det inget lån som man kan peka på och säga att det är det bästa. Varje situation är unik och det som passar för ett företag kommer inte att passa för ett annat.
Därför är det väldigt viktigt att man gör en jämförelse för att hitta någonting som passar för ens egen situation. Detta görs enklast via en jämförelsetjänst.
Du kan jämföra företagslån hos finansruset.se, ett exempel på hur en av dessa jämförelsetjänster ser ut. På så sätt så kan man snabbt skaffa sig en överblick kring vilka olika erbjudanden som finns, samtidigt som man säkerställer att man inte missar ett bättre lån.