Hem » Vabba när andra föräldern är sjuk

Vabba när andra föräldern är sjuk

by Headbang
0 comment

Vad händer med VAB när den andra föräldern är sjuk?

VAB, eller vård av sjukt barn, är ett reellt ämne för alla föräldrar där ute. Men frågan blir mer invecklad när den andra föräldern också blir sjuk. Vad händer då? Kan du fortfarande få VAB? Låt oss dyka rakt in i detta.

VAB regler

Vård av sjukt barn (VAB) är ett ekonomiskt stöd du får när du behöver vara hemma från jobbet för att ta hand om ditt sjuka barn. Men finns det en gräns för hur många dagar du kan ta ut VAB?

Faktum är att båda föräldrarna kan ta ut VAB samtidigt, men ett viktigt villkor är att båda föräldrarna behöver vara på samma plats med barnet. Men vad händer när den andra föräldern också blir sjuk? Kan du fortfarande få VAB för barnet?

När den andra föräldern är sjuk

Enligt Försäkringskassan, om den andra föräldern är sjuk och inte kan ta hand om barnet, kan den friska föräldern ta ut VAB. Detta gäller också om den andra föräldern är tvungen att vårdas på sjukhus eller är under läkarvård.

Situation Beslut Begränsning
Andra föräldern blir sjuk Ja, du kan ta ut VAB Inga begränsningar
Båda föräldrarna är sjuka Nej, du kan inte ta ut VAB Föräldern måste vara i stånd att ta hand om barnet
Båda föräldrarna behöver VAB samtidig Ja, båda kan ta VAB Föräldrarna måste vara på samma plats med barnet

Slutsats

Som du kan se, livet med barn kan bli ganska komplicerat, särskilt när sjukdom kommer in i bilden. Reglerna för VAB är till för att hjälpa föräldrar genom dessa utmanande tider. Men kom ihåg, om den andra föräldern är sjuk, och inte kan ta hand om barnet, kan du fortsätta att ta ut VAB. Det här är din rättighet. Ta hand om din familj, och förstå dina rättigheter.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson