Hem » Tesla Model Y: Long Range eller Performance?

Tesla Model Y: Long Range eller Performance?

by Headbang
0 comment

Model Y är Teslas nyaste elbil och fortsätter att växa i popularitet som en mer kompakt och prisvärd version av Model X. Den delar också samma plattform som den billigaste Tesla-modellen Model 3. Här är en bakgrund till hur Model Y kom till, tillsammans med en uppdelning av allt du behöver veta innan du köper en egen.

Snabbfakta om Tesla Model Y

BiltypElbil
UtförandenLong Range, Performance
På marknadenSedan 14 mars 2019
Pris i Sverige550 000 kronor – 1 miljon kronor

Model Y:s historia

Redan innan Model 3 gjorde sin officiella debut avslöjade Tesla och vd Elon Musk några tidiga versioner av Model Y och dess Falcon-Wing-dörrar.

Efter flera år av att retas med allmänheten introducerade Tesla slutligen sin nyaste elbil, Model Y, den 14 mars 2019.

Produktionen inleddes i december följande år i Teslas Fremont-fabrik, och i mars 2020 började de första Model Y:orna levereras till kunderna.

Prestandaspecifikationer

Som en mer prisvärd version av Model X, och en rymligare version av Model 3, hamnar Teslas Model Y någonstans mittemellan när det gäller både pris och prestanda.

Som den nyaste Tesla-modellen som finns tillgänglig var Model Y den första som hade Teslas värmepump i stället för elmotstånd för inomhusvärme och för konditionering av batteriet. Värmepumpen har sedan dess integrerats i Teslas andra modeller.

För närvarande finns Tesla Model Y i två versioner med dubbla motorer och AWD – Long Range och Performance. Båda trimnivåerna får sin kraft från ett 75 kWh-batteripaket.

  • Long Range Model Y kan enligt EPA:s uppskattning köra 533 km på en enda laddning och nå en topphastighet på 217 km per timme.
  • Teslas Performance Model Y har en mindre EPA-räckvidd på 514 km, men kan nå en topphastighet på 250 km per timme och kan åka 0-60 mph på 3,5 sekunder.

Andra funktioner

Sommaren 2020 berättade Elon Musk för media att när Model Y (så småningom) ser produktion på Giga Berlin skulle den ha en radikal omkonstruktion av hur elbilen tillverkas.

Detta ledde till Teslas unibody-gjutmaskin, känd som Megacast eller Gigapress, som kombinerar de främre och bakre delarna av ramen genom att injicera smält aluminium i en enda gjuten konstruktion.

Denna unika gjutprocess kommer att äga rum när Giga Berlin så småningom öppnar, och är redan på gång i Fremont. Dessutom har Tesla-teamet redan utfört test av unibody-pressen på Giga Texas.

Interiör med sju sittplatser

Precis som sitt större och äldre syskon Model X erbjuder Tesla Model Y sittplatser för fem vuxna personer. Långt innan Model Y fick leveranser lovade Tesla att ett tillvalsalternativ med två extra sittplatser på tredje raden skulle komma. Tyvärr skulle det bli en hypad funktion som kunderna ständigt fick vänta på efter ständiga förseningar.

Hur mycket kostar en Tesla Model Y?

När man lär sig om Model Y eller någon av de andra modellerna som för närvarande finns tillgängliga är en av de första frågorna alltid: Hur mycket kostar denna Tesla? Och det är av goda skäl.

Priserna varierar beroende på vilken trimnivå du väljer, plus ett antal tilläggsutrustningar som exempelvis dragkrok. För att du ska få en fullständig bild av vad du kan betala för en ny Model Y kommer vi att ge dig den högsta och lägsta nivån för båda varianterna.

Priset för Long Range Model Y börjar vid 550 000 kronor och kan med alla tillgängliga tilläggsutrustningar kosta så mycket som 750 000 kronor. Performance ligger mellan 850 000 – 1 miljon kronor.

Tesla Model Y Long Range vs. Performance: Vilken är det bättre köpet?

Invändigt är båda Tesla Model Y-varianterna identiska och har samma säten, interiörfärger, bagagelucka, infotainmentdisplay med pekskärm och rymliga passagerarutrymme och för ditt bagage finns det gott om bagageutrymme.

De flesta köpare kommer inte att märka prestandafördelarna hos Performance- eller räckvidd-varianterna. Med tanke på att den typiska SUV som Tesla-köpare byter in kommer att vara mycket långsammare, är skillnaden mellan en 0-60-runda på 3,7 sekunder och 4,6 sekunder för din nya Model Y hur många vokaler du lägger i ditt valfria uttryck.

Därför kommer beslutet om vilket som är det bästa köpet för de flesta att handla om priset. Model Y erbjuder utan tvekan mer sportpotential när man tittar på siffrorna, men med en skillnad på 100 000 kronor mellan de två vinner de något längre benen, den märkbart mjukare körningen och det 13 procent lägre priset för Model Y Long Range.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson