Hem » Not a sinner nor a saint

Not a sinner nor a saint

by Headbang
0 comment

”Inte en syndare, inte en helgon”

Vi är alla bekanta med begreppet ”inte en syndare, inte en helgon”, eller hur? Denna fras anses ofta som ett sätt att definiera någon som är komplex, emellanåt god eller emellanåt dålig. Kort sagt, en mänsklig varelse. Men, stämmer verkligen detta? Sättet vi formar våra åsikter om en person kan vara lika komplext som personen själv.

Den mänskliga naturen

Har du inte märkt att människor har en tendens att placera andra i kategorier – de goda och de dåliga? Men hur ofta stämmer dessa kategoriseringar överens med verkligheten? Inte ofta, skulle jag säga. Människor har en inneboende kapacitet att förändras och att ha både goda och dåliga sidor – vi är varken syndare eller helgon.

Komplexiteten i mänskligt beteende

Människors beteende kan vara oförutsägbart och ibland, innehåller både ”synd” och ”helighet”. Till exempel, någon som donerar generöst till välgörenhet (som vi kanske anser ”heligt”), kan också ljuga (som anses vara ” syndigt ”).

Personlighetsegenskap Betraktad som syndare Betraktad som helgon
Självsäker Nej Ja
Oärlig Ja Nej
Generös Nej Ja
Självisk Ja Nej

Förståelse snarare än dömande

Genom att acceptera att vi alla är ”varken syndare eller helgon” kan vi börja att förstå varandra bättre. Istället för att döma, kan vi visa förståelse, närhet och empati – något som livet handlar om. Vi kan alla sträva efter att bli bättre och tillgodogöra oss det bästa av både ”syndare” och ”helgon”, genom att utveckla positiva egenskaper och övervinna negativa.

Öva på förståelse

  • Förstå din egen potential

    – Vi är alla mänskliga och har potential till fantastiska saker.

  • Välj positiva saker

    – Omge dig själv med positiva människor och tankar.

  • Akceptera att du är mänsklig

    – Att göra misstag är bara en del av livet, och det är ok.

Kom ihåg, det hand

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson