Hem » När blev det högertrafik i sverige

När blev det högertrafik i sverige

by Headbang
0 comment

När blev det högertrafik i Sverige?

”Förändringen kommer inte alltid lätt, men ibland är det nödvändigt – och kanske till och med livräddande”. Det var fallet med övergången till högertrafik i Sverige. Låt oss ta en titt på denna fascinerande tid i Sveriges historia.

24: Införandet av högertrafik

Efter år av debatt och flera omröstningar blev högertrafik i Sverige officiellt en realitet den 3:e september 1967, ofta kallat ”Dagen H”. Varför skulle Sverige göra en så stor förändring? Främst eftersom de flesta länder i Europa kör på höger sida av vägen. Detta ledde till förvirring och olyckor när internationella resenärer kom till Sverige.

Vägen mot omställningen

Omställningen var inte en lätt process. Det kostade 628 miljoner kronor, vilket motsvarar ca 5,4 miljarder i dagens penningvärde.
För att undvika en plötslig trafikkaos, genomfördes en välplanerad kampanj för att informera allmänheten. Det inkluderade också anpassning av vägskyltar, trafikljus, och spårvagnar.

Effekterna av högertrafik

Trots oro och motstånd gick övergången till högertrafik förvånansvärt smidigt. En oväntad effekt var minskningen av trafikolyckor direkt efter införandet.

År Förvirring Trafikolyckor
1966 (före införandet) Ja High
1967 (införandet) Ja Minskade överraskande
1968 (efter införandet) No Fortfarande minskat

Så, när blev det högertrafik i Sverige? Jo, 1967. Men inte bara det, omställningen var ett bevis på att även en så stor förändring kan genomföras smidigt och framgångsrikt med tillräckligt förberedelser och tålamod. Fascinerande, eller hur?

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson