Hem » Hur ofta löper en tik?

Hur ofta löper en tik?

by Headbang
0 comment

Det är mycket att fundera på när man skaffar hund. Vilken ras man ska ha är något av det första man tänker på. Det finns så många att välja mellan – jack russel, chihuahua, pinscher, amstaff och oändligt många fler. Alla raser har sina speciella särdrag och behov.

När man väl bestämt ras så kommer frågan upp om man ska ha hanhund eller tik. En hanhund blir lättare dominant och aggressiv, men med en tik följer alltid det besvärliga med löpning och kanske skendräktighet. Frågan är också, hur ofta löper en tik egentligen?

Två till fyra gånger per år

En tik löper normalt första gången när hon är 6-18 månader gammal. Små hundar börjar ofta löpa tidigare än större hundar. Det vanligaste är att tiken därefter löper två gånger om året. Men det finns stora skillnader mellan olika individer och i viss mån mellan olika raser.

Vissa tikar löper bara en gång om året, medan andra kan löpa upp till fyra gånger på ett år. Även vad gäller hur ofta en tik löper så är det storleken som spelar in. Tikar av små hundraser löper normalt oftare än större tikar.

Löpets olika faser

Man kan också fundera inte bara på hur ofta en tik löper utan även ställa sig frågan: hur länge löper en tik? Detta spelar naturligtvis också in på hur besvärligt det blir med löpperioderna:

  • Förlöpet börjar räknas första dagen det kommer blod. Perioden med blödning kan även den variera mycket i längd – mellan 2 dagar och hela 3 veckor.
  • Höglöpet börjar efter att blödningarna upphört. Det brukar vara i ca 10 dagar men kan pågå i upp till tre veckor, även om det är ovanligt. Det är nu som tiken kan bli befruktad.
  • Efterlöpet kan vara i 2-3 månader. För vissa tikar märks det inte alls, men för andra kan hormonförändringarna göra att tiken blir skendräktig med större juver och tydligt psykisk påverkan.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson