Hem » Hur många hjärtan har en bläckfisk

Hur många hjärtan har en bläckfisk

by Headbang
0 comment

Bläckfiskens mystiska hjärta

När vi tänker på djur och hjärtan, så föreställer vi oss oftast ett enda hjärta, eller hur? Men visste du att det finns varelser under vattnet som har mer än så? Bläckfiskar, dessa fascinerande och lite mystiska varelser, har faktiskt tre hjärtan. Ja, du hörde rätt, tre hjärtan! Men vad gör alla dessa hjärtan? Låt oss titta lite närmare.

Bläckfiskar är kända för deras märkliga kroppsliga attribut, och deras hjärtsystem är inget undantag. Två av deras hjärtan, kallade gälrar, pumpar blod till var och en av bläckfiskens två gälar. Det tredje hjärtat, kallat systemiskt hjärta, pumpar sedan blodet till resten av bläckfiskens kropp.

Typ av Hjärta Funktion Belägenhet
Gälrar (2 st) Pumpar blod till gälarna Nära gälarna
Systemiskt hjärta Pumpar blod till kroppen I centrala cirkulationssystemet

Men det finns en annan fascinerande aspekt av bläckfiskens hjärta – när en bläckfisk simmar, stannar det systemiska hjärtat att slå! Detta gör simning till en utmattande aktivitet för bläckfiskar, så det är därför de flesta av dem är bottenlevande varelser som föredrar att kravla i stället för att simma.

  • Gälrar hjärtan: 2
  • Systemiskt hjärta: 1
  • Totalt: 3 hjärtan

Bläckfiskens tre hjärtan är bara ett exempel på hur otroligt anpassade dessa djur är till deras akvatiska miljö. Sa jag att deras blod är blått på grund av deras kopparbaserade blodcellsstruktur? Det är faktiskt en helt annan diskussion! Så, nästa gång du ser en bläckfisk, kom ihåg att det inte bara är en attraktiv, bläcksvart creature – det är en varelse med ett hjärta så komplicerat och fascinerande som den själv.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson