Det kanske låter dystert, men döden når oss alla tillslut. Det är något vi helt enkelt måste acceptera. Om vi har tur, och då menar jag riktig tur, får vi leva hela livet ut tills morgonfåglarna en dag inte lyckas väcka oss. Eller så har vi mindre tur och bara råkar ta en fel sväng i rondellen.
Eller så gör vi inget fel alls, utan bara kör längs E4:an som vi har gjort dag in och dag ut i decennier tills det plötsligt syns en älg och–
Svart.
Hur många dör i Sverige varje år i trafiken?
Enligt Transportstyrelsen dör det i genomsnitt 261 personer i trafiken varje år, om man räknar från 2010. Men om man räknar från 2019 och framåt ligger numret på 212 dödsfall per år, vilket är en betydlig förbättring.
Varför det är så, är svårt att säga, men det har troligtvis något att göra med covid-19-pandemins påverkan på våra transportvanor, då många studenter och arbetare övergick till, och fortfarande tillämpar, distansarbete. Dock förklarar detta inte varför dödsfallen i trafiken redan hade sänkts med 32 procent mellan 2018 och 2019, då pandemin inte tog fart i Sverige förrän februari 2020.
Men hur som helst, för att själv ta reda på hur många dör i trafiken varje år i Sverige behöver du bara kolla upp Transportstyrelsens statistik över vägtrafikolyckor. Där hittar du statistik för alla år sedan 2003, nedbruten i månader, kön, åldersklasser, färdsätt och olyckstyper.
Hur många dör i trafiken varje år i världen?
Att ta reda på exakt hur många dör varje år i trafiken över hela världen är dock lite svårare, då många länder inte har infrastrukturen och kapaciteten till att registrera och rapportera alla dödsfall. Dock kan vi alltid göra en uppskattning.
Enligt World Health Organizations rapport från juni 2022 omkommer cirka 1,3 miljoner människor varje år i trafikolyckor. Det är detsamma som hela Estlands befolkning. Mellan 20 och 50 miljoner mer drabbas av icke-dödliga skador, varav många är livsförändrande.
Trafikolyckor är den största dödsorsaken för barn och unga vuxna från åldrarna 5 till 29, där pojkar och män under 25 utgör den största riskgruppen. Detsamma gäller för Sverige, där män har dubbelt så stor risk att dödas i trafiken jämfört med kvinnor.
Så, från en bilförare till en annan, snälla, var mer försiktig ute på vägen. För allas skull. Och om ni som läser det här är älgar: snälla, håll er till skogen. Eller åtminstone titta åt båda hållen innan ni går över vägen.