Hem » Hur lång är Ölandsbron?

Hur lång är Ölandsbron?

by Headbang
0 comment

Ölandsbron är kanske inte den mest spektakulära bron i världen. Men den är faktiskt Sveriges längsta bro som ligger helt inom landet. Ölandsbron har dessutom varit och är fortfarande väldigt viktig för regionen – särskilt för de som bor och verkar på Öland så klart.

Hur lång är Ölandsbron då? Svaret är att bron har en längd av … 6072 meter, alltså drygt 6 km.

Bygget av Ölandsbron

En bro mellan fastlandet och Öland hade diskuterats länge när det första faktiska förslaget presenterades år 1932. Det skulle dock dröja till 1968 innan man började bygga.

Hur lång tid tog det att bygga Ölandsbron undrar man kanske då. Jo, det skulle visa sig ta exakt 1731 dagar från första spadtaget till dess att bron invigdes av dåvarande kronprins Carl Gustaf, den 30 september 1972.

Man kan föreställa sig att även han, den då endast 26 år gamle blivande regenten, lät ögonen sträcka ut medan han ställde sig frågan “hur lång är Ölandsbron?”. Vi får väl tro och hoppas att han fick svar på sin undran.

Vad var bakgrunden till bygget?

Varför byggdes Ölandsbron? Redan under mitten av 1900-talet var Öland en populär semesterdestination. Innan bron byggdes var färja den enda möjligheten att ta sig över till ön. Trots att man satsade på att utöka antalet färjor så blev situationen med köer i färjelägren ohållbar under somrarna.

Dessutom var det besvärligt för de som bodde och verkade på Öland att ta sig till svenska fastlandet för arbete, frakter eller allehanda ärenden som behövdes uträttas – särskilt på somrarna när semesterfirarna tog upp alla färjeplatser. Många av de som var fast bosatta på ön valde därför att flytta därifrån. Med Ölandsbron vände denna trend och man började istället bygga nya bostäder.

Hur är det med höjden då?

Kanske man redan på planeringsstadiet för bron anade den framtida frågan “hur lång är Ölandsbron?” och valde att satsa på längd istället för att försöka bräcka med svaret på frågan “hur hög är Ölandsbron?”. Dess högsta höjd är nämligen endast 41,69 meter – att jämföra med till exempel Högakustenbron vars högsta höjd är hela 180 meter (men som bara är 1800 meter i längd).

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson