Hem » Hur lång är en hockeymatch egentligen?

Hur lång är en hockeymatch egentligen?

by Headbang
0 comment

Det går att prata om längden på en ishockeymatch på olika sätt. Det beror på om vi pratar om effektiv speltid eller om hur lång tid publiken faktiskt sitter på läktaren från att matchen börjar tills den slutar. 

Ishockey är en uppskattad sport. Det snabba spelet med många målchanser har givit sporten en stor publik. Åskådarna sitter ofta som naglade under matcherna. Men nu ska vi reda ut – hur lång är en hockeymatch?

Så spelas ishockey

I en ishockeymatch har de vardera lagen en målvakt och fem utespelare på isen. Spelarna är endast ute på planen korta stunder och bytena sker så ofta som möjlighet ges. Det krävs alltså ingen avblåsning för att byten ska kunna ske. När ett lag har en utvisad spelare hamnar de i numerärt underläge och får färre chanser till byte när motspelande laget sätter hård press. 

I ishockey finns också en offsideregel. Det innebär att pucken behöver komma över den blå offensiva linjen innan anfallsspelarna kan överträda den.

En match uppdelad i perioder

En ishockeymatch består av tre perioder. En period är 20 minuter lång – om vi räknar effektiv tid. Det innebär att varje gång pucken är ur spel – vid en utvisning eller om pucken lämnar spelplanen – så stoppas både spelet och klockan. 

En period tar alltså betydligt längre tid än 20 minuter. Mellan varje period är det också en paus på omkring 15 minuter. Utöver perioderna kan det hända att lagen spelat oavgjort när sista perioden avslutats. Då sker förlängningsspel som tar ytterligare tid att genomföra.

Så lång tid tar det

Så, hur lång är en hockeymatch? Varje period är alltså längre än 20 minuter och en hel match inklusive avblåsningar och pauser brukar ta 2,5 – 3 timmar att genomföra.

Matchtiden för spelare i SHL skiljer sig inte från NHL-ligan. Även om tiden är densamma så finns det andra saker som skiljer. I NHL spelar de på en mindre spelplan än i övriga ligor/matcher. Anledningen till det? För att effektivisera spelet ytterligare och skapa fler målchanser.  

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson