fredag, februari 3, 2023
Hem » Dantes inferno – TV-spelet som tar dig genom helvetets nio kretsar 

Dantes inferno – TV-spelet som tar dig genom helvetets nio kretsar 

by Headbang
0 comment

Dante’s inferno är ett spel för video och dator och det kom ut 2010. Baserat på Dante Aligheris epos Den gudomliga komedin tas spelaren med genom helvetets nio kretsar för att utkräva hämnd och vedergällning. Utmaningarna blir större och farligare ju längre ner i helvetet man kommer. 

Snabba fakta om Dante’s inferno

Vilka har utvecklat Dante’s inferno? Spelet är utvecklat av Visceral Games, som också utvecklat det prisbelönta actionspelet Dead space.
Vad händer på de olika nivåerna i Dante’s inferno? Striderna dominerar helt klart i Dante’s inferno, men det finns också en del pussel som Dante måste klara för att komma till nästa nivå. 
Vem är Marc Antony i Dante’s inferno? Han är bossen på nivå 2, Circle of Lust, tillsammans med Cleopatra. I verkligheten var Marc Antony en romersk politiker som stöttade Julius Caesar. 
Är Beatrice i Dante’s inferno en ängel? Beatrice är Dantes ungdomskärlek och en av himlens änglar. Hon hjälper Dante genom att se till att Vergilius leder honom genom helvetet. 

Dante’s inferno – baserat på Dante Alighieris epos den Gudomliga komedin

Dataspelet Dante’s inferno är löst baserat på första delen av Dante Alighieris epos Den gudomliga komedin från början av 1300-talet i Italien. Verket beskriver hur Dante vandrar genom helvetet och skärselden, ledsagad av diktaren Vergilius. I Inferno går Dante ner genom helvetets nio kretsar och får se de eviga straff som syndare måste utstå efter döden. Därefter går han genom skärselden och upp mot himmelen. In i himmelen följs Dante av sin ungdomskärlek Beatrice istället för Vergilius och sedan av Gud. I Dantes inferno är helvetet uppdelat i nio nivåer eller kretsar med namn som limbo (eller ingenmansland), högmod, lust, frosseri, våld och girighet. 

Även i TV-spelet Dantes inferno finns nio nivåer

I TV-spelet är Dante en korstågsriddare, vars stora kärlek Beatrice blivit mördad. Djävulen har tagit hennes själ. För att befria henne ger sig Dante ner i helvetet där han måste sona sin synder och möta demoner. De nio nivåerna han måste ta sig igenom i spelet har skapats med utgångspunkt i hur de ser ut i Den gudomliga komedin. 

Dante’s inferno har de primära vapnen dödens lie och ett heligt kors från Beatrice. Dödens lie stjäl Dante i början av spelet och använder för att döda alla som kommer i hans väg. Det heliga korset från Beatrice kan användas för distansattacker eller kombineras med lien för häftigare effekt.

Det finns en hel del uppgraderingar som håller spelet spännande över tid. Varje nivå har olika svårigheter som måste lösas och varelser som måste besegras med magi eller i fysisk strid. Dante får dessutom välja mellan att benåda eller bestraffa vissa han möter. 

Vad tycker kritikerna om Dante’s inferno? 

Dantes inferno är ett actionspel i tredjepersonsperspektiv. Av wikipedia framgår att spelet fick ett bra mottagande för playstation 3, och lite mer blandade eller medelmåttiga recensioner för de versioner som kom för Xbox 360 och playstation portable. Mest positiva var kritikerna till designen och hur snyggt spelet är, röster och ljud, storyn samt framställningen av helvetet.

Det är framför allt striderna som utmärker spelet och den välarbetade, ofta groteska miljön. Miljöerna är riktigt realistiska på gränsen till obehagliga. Vad sägs om att möta Pontius Pilatus i strid eller grupper av missformade bebisar med svärd istället för armar? Allt ackompanjerat av bebisskrik och suggestiv musik. 

Dante’s inferno som film och seriebok

TV-spelet Dante’s inferno gav upphov till en serie tecknade böcker och en animerad film som kom ut 2010. Filmen heter Dantes inferno: ett animerat epos. I filmen går Dante genom helvetets nio nivåer och tvingas konfrontera sina misstag och sina synder. Liksom i TV-spelet strider han under sin väg mot olika helvetesmonster och demoner, något som definitivt skiljer både TV-spelet och filmen från det ursprungliga verket. Medverkande i filmen är bland annat: 

  • Graham McTavish
  • Victoria Tennant
  • Mark Hamill
  • Steven Blum
  • Vanessa Branch

Det är inte bara bara skaparna av datorspelet Dante’s inferno som tagit inspiration från Dante Alighieris epos. Dante’s inferno är nämligen också en film från 1935 med bland andra Spencer Tracy och Claire Trevor.

Du kanske även tycker om

Headbang

Jonas Gustafsson

 

Max Lindström

 

Johanna Helgesson