Starta en blogg

Många går och drömmer om att starta en egen blogg. Idag är bloggande väldigt stort och det är många som blivit kända via sitt bloggande. De allra populäraste bloggarna idag i Sverige är modebloggarna, där bland annat Kenza och Carolina Gynning är i täten. Att starta en egen blogg är inte så svårt som många tror, vi tänkte ge lite tips till dig som är i startgroparna.

Bloggare

När bloggandet kom till Sverige var det ganska komplicerat att starta en blogg. Alla hemsidor och bloggar var uppbyggda på HTML och det gällde att skriva kod på alla sidor för att få det bra. Man fick skapa sina egna verktyg vilket gjorde att många undvek bloggandet.

 

Idag är det mycket enklare att blogga och det krävs egentligen inga förkunskaper inom data för att lyckas. Du kan idag hitta många enkla gratissystem online där du kan skapa din blogg och de är väldigt enkla att använda.

 

Vill du satsa på en blogg som ska växa och bli mer detaljerad och estetisk med tiden är ett tips att satsa på en blogg som inte är alltför enkel. Kolla runt online och se vilka bloggplattformar som passar dig bäst.

Bloggande

Registrera din blogg

Det första du måste göra är att hitta registrera din blogg. Detta för du enkelt på bland annat Worldpress. Du registrerar ett konto och ser vilket domännamn du vill ha på bloggen. Antingen kan du köpa dig en domän att ha bloggen på eller kan du använda dig av gratisverktyget och få ett namn därifrån. När du valt namn på bloggen och eventuell domän kommer ett e-mail att skickas till dig fån Worldspress och du får där en länk som kommer att aktivera din blogg. Bloggen ligger då ute online.

 

Arbeta med bloggen

När väl bloggen ligger uppe online kan du genom användarpanelen logga in på bloggen. Användarnamn och lösenord finns med i mailet du fick när du aktiverade bloggen. Väl inne kommer du in på användarpanelen i Worldpress. Ta dig tid att gå igenom alla rubriker och kolla vad som händer om du ändrar på olika ställen i menyn. De två rubrikerna du kommer att använda mest är inlägg och sidor. Detta är inlägg eller sidor du kommer att skriva som kommer att synas på din blogg.

 

Hur ska bloggen se ut?

När du bekantat dig med användarpanelen är det dags att bestämma dig för vilket utseende du vill ha på din blogg. Väljer du utseende i panelen och klickar dig vidare till teman kommer det upp väldigt många olika teman du kan välja till din blogg. Genom att välja tema kommer du att välja utseendet på bloggen. Du kan välja teman där du kan göra en egen header eller bakgrund eller enklare teman där du ha allt förinställt. Det tema du väljer går att byta efter tid så det gör inget om du väjer ett lättare tema i början för att komma igång för att sedan byta till ett mer avancerat när du blivit varm i kläderna.

 

 

Börja blogga

När tema är inställt och du känner dig nöjd kan du börja med ditt första blogginlägg. Välj om du vill skriva ett inlägg eller en sida i panelen. När du valt det kommer en användarpanel för att skriva upp. Här skriver du in rubrik på ditt inlägg och kan skriva din text under. Även här finns en användarpanel där du kan välja olika rubrikstorlekar på texten, välja typsnitt, punktlistor och så vidare. Det är en väldigt smidig och enkel panel där du enkelt kan skriva dina blogg inlägg.

 

Vill du ha med bilder i dina inlägg klickar du på Ladda upp bild under rubrikrutan. Du kommer då åt bilder som finns på din dator och kan lägga in bilder i texten du skriver. Även här har du stor valmöjlighet där du kan välja storlek på bilderna, vart på sidan du vill att de ska placeras och så vidare.

 

När du känner dig nöj med din text och dina bilder trycker du på publicera och ditt inlägg blir då upplagt på sajten och kan läsas av alla.