Från blogg till bok

Att ha en blogg har blivit otroligt populärt och folk bloggar om allt möjligt. Det finns föräldrabloggar och matbloggar, resebloggar och litteraturbloggar. Steget från att skriva i en blogg till att ge ut en egen bok är faktiskt inte så långt.

Det ger framförallt bra träning i att skriva när man bloggar. Varje blogginlägg ska ju ha en liten historia att berätta, som en mycket kort novell. Hur som helst så kan nästa steg i skrivandet vara att ge ut en bok och då ställs du inför några alternativ för ditt boksläpp.

Använda etablerat förlag

Ett sätt som tidigare var det enda sättet att ge ut en bok på var att skicka in texten till ett bokförlag som sedan antog texten eller refuserade den. Där kraschade säkert många författardrömmar. Ofta fick författaren in spe gå till flera förlag, kanske omarbeta texten flera gånger för att slutligen få texten antagen. Eller kanske inte alls. Den möjligheten står öppen även idag, och den vägen innebär den minsta mängden arbete bortsett från författandet.

Gör det själv – egenutgivning

Om du är beredd att göra lite mer än att bara skriva och samtidigt vara säker på att få boken utgiven kan du starta ett eget förlag. Det är inte särskilt komplicerat och det finns hjälp att få. Vulkanmedia är ett företag som vänder sig till författare som vill hålla i bokutgivningen själv. De erbjuder hjälp med alla delar av bokutgivningen medan du själv har total kontroll över layout, bokomslag, marknadsföring och distribution. Din bok blir lika tillgänglig ute i bokhandeln och hos näthandlarna som om du hade din bok på ett traditionellt förlag.

Publicera på nätet

Den snabbt växande e-bokmarknaden är naturligtvis lockande att ge sig in i. Beroende på vad det är för typ av bok du har skrivit och vill ge ut kan e-bokformatet vara mycket lämpligt. För en reseberättelse med mycket bilder är e-boken ett bra format – så länge den läses på surfplattor istället för på e-boksläsare. Det är dyrt med färgbilder i en pappersbok. Bäst är att ge ut e-boken i formatet e-pub, som är standard för de flesta enheter utom Kindle. Skriver du på engelska, kan du också försöka ge dig in på e-boksmarknaden på Amazon.com. Nyfiken på att testa? Då finns en mängd goda råd hos PC För Alla.