Bygg en egen bastu

Att få sitta i en varm bastu och känna kropp och själ bli uppmjukade är bland det skönaste som finns. Och det är så att bada bastu har en rad olika hälsofördelar. Du har helt enkelt inte bara en skön och avkopplande stund i bastun, utan du ger samtidigt din kropp en vårdande och förebyggande stund. Detta har varit väl känt under årtusenden. I Finland har dessutom bastukulturen som bekant växt sig mycket stark och har till och med blivit ett av UNESCOs världskulturarv.

Vilken typ av bastu?

Det finns flera typer av bastu som passar olika människor i smaken. De vanligaste är torrbastu, ångbastu och infraröd bastu. Du kanske är typen som föredrar en något lägre temperatur men hög luftfuktighet, och då är ångbastun ett starkt alternativ. Är du ute efter värme så är kanske torrbastun mer trolig. Eller varför inte vedeldade aggregat och få lite av både delarna?

Att bygga och använda en egen bastu kan man se som en investering för både avslappning och välmående, såväl kortsiktig som långsiktig. Dessutom kan du använda bastun som aktivitet när du samlas med vänner och familj. Avslutningsvis blir din nya bastu något som kommer höja både din och dina närståendes livskvalitet!